torstai 13. syyskuuta 2007

Lastenpaiva Hondurasissa

Viime lauantaina kavimme muiden vapaaehtoisten kanssa juhlistamassa lastenpaivaa paikallisella ala-asteella. Saavuimme paikalle sylit taynna taytekakkuja, limonaadia ja karkeilla taytettyja piñata -nukkeja, joten arvata saattaa, etta lapset olivat heti ensinakemalta lievasti ilmaistuna pahkinoina ja suut messingilla. Suomalaisille kerrottakoon, etta piñatojen hutkinta on takalaisille lapsille kaikkien juhlien kohokohta, jota odotetaan kuin joulupukkia Suomessa jouluna.

Piñatat ovat paperimassasta valmistettuja elain- tai sarjakuvahahmoja, jotka on yleensa taytetty karkeilla, tikkareilla ja paperisilpulla. Piñata ripustetaan narulla kattoon, jonka jalkeen kaikki lapset vuoron peraan koittavat huitoa hahmoa rikki pitkalla kepilla silmat sidottuina.

Ensimmaista kertaa paasin elavassa elamassa kokemaan ja nakemaan, mita reaktioita piñata -nukkejen hutkiminen ja sen seurauksena maahan putoavat karkit tosissaan saavat aikaan lapsissa. En voi sanoin kuvata luokkahuoneeseen syntynytta kaaosta ja metelia kun ensimmaiset karkit lensivat lattialle - kiljumista, hyppimista, rynnimista, itkua ja suoraa huutoa. Voisin verrata tapahtumaa pienoiseen mellakaan, sen verran hurjalta touhu naytti :)

Kumma ettei vastaavaa traditiota ole kantautunut eurooppaan tahi suomeen asti. Pitaapa seuraaviin suomalaisiin lastenkemuihin vieda tuliaisina piñata -nukke ja katsoa miten leikki luonnistuu oman kulmakunnan lapsilta :)

Ei kommentteja: