perjantai 19. lokakuuta 2007

Papuja, papuja, papuja...

Vaikka toisella puolella maapalloa ollaankin, niin paikallinen ruokakulttuuri ei niin hirveasti poikkea suomalaisesta peruna-liha-kurkku-porkkana -linjasta. Tosin mitaan edella mainituista eineksista ei pahemmin hondurasilaisessa ruokapoydassa nahda, mutta muita saman makuisia/oloisia kasviksia ja lihaherkkuja kyllakin. Ummm... alkaa vain kysyko paikallisten kasviksien nimia, koska en itsekkaan ole niista selvilla :)

Plato tipico 1


Perunan korvaajana takalaisella lautasella kokottaa punahohtoiset pavut, eli takalaisittain ´frijoles´(suomessa kidney-papu). Papuja popsitaan joko keitettyina kokonaisina tai soseena tortillojen, paistetun kananmunan, juuston, makkaroiden ja mantequillan kera. (mantequilla = valkoinen suomalaisen kermaviilin makuinen tahna) Toinen paikallinen perunankorvike on platanot, eli banaania muistuttavat, mutta huomattavasti naita isommat ´hedelmat´. Platanot nautitaan joko friteerattuna sellaisenaan tai keittojen seassa perunan tapaan. Platanot maistuvat hieman banaanilta, mutta laimeemilta ilman banaanin makeaa makua.



Plato tipico 2



Tortillat, eli pyoreat, ohuet, letun nakoiset maissileivat ovat takalaisia leivan korvikkeita. Niita syodaan lahes jokaisen aterian yhteydessa, oli sitten kyseessa keitto, grillattu kana, spagetti tai edella mainittu papuateria. Sen lisaksi, etta tortillat toimivat leivan korvikkeena niita kaytetaan myos ruokailun apuvalineena. Normaalista ruokapoydasta ei nimittain kovinkaan usein loydy veista ja aina ei edes haarukkaa vaan ruoka kauhotaan suuhun haarukka-sormi-tortilla -kombinaatiolla. Tortillat toimivat myos paremman puutteessa servetin korvikkeena suun pyyhintaan. Varsin katevaa, pakko myontaa :)

Friteerattujen ns. matalan lautasen ruokien lisaksi Hondurasilaisesta ruokapoydasta loysyy varsin usein erilaisia keittoja. Keittojen nimet ovat sen verran kryptisia, etten lahde niita sen enemmalti eritteleman. Oma suosikkikeittoni (ja myos helpoiten lausuttava) on sopa marinera, eli takalainen kalakeitto, joka sisaltaa katkarapuja, taskurapuja, peruna- ja platanokuutioita seka muita vihanneksia.

Keitto X


Perinteisten papu- ja platanolautasten lisaksi Hondurasilaiset mattavat enenevissa maarin suuhunsa amerikkalaista roskamuonaa. McDonaldsit, Burger Kingit, Pizza Hutit, KFC:t ja muut pikaruokalat ovat varsinkin paikallisten uusnousukkaiden suosiossa. Uusnousukkaiden siita syysta, etta edella mainittujen pikaruokaloiden hintataso on valtavaeston ulottumattomissa. Big Mac ateria kun taalla kustantaa n. 3e, joka vastaa suunnilleen paikallista minimipalkkaa/paiva.




Kaiken kaikkiaan paikallinen ruokavalio on suomalaiseen perusruokavalioon verrattuna huomattavasti rasvaisempaa. Lahes kaikki ruoka keittoja lukuun ottamatta valmistetaan upporasvassa, eli friteerattuna. Hetkittain on jopa mahdotonta loytaa paikallisista ruokapaikoista ei-friteerattua ruokaa. Tama nakyy myos paikallisessa katukuvassa, eli lahes joka toisella kadulla vastaantulevalla ihmisenpuolikkaalla on suomalaisille taksikuskeille tyypillienen pallomaha vararenkaineen. Itse olen parhaani mukaan pyrkinyt valttamaan vararenkaan muodostumista, mutta katsotaan vuoden jalkeen milta nayttaa ;)

Btw. alussa mainitsin, etta paikallinen ruokalautanen ei nyt niin hirveasti poikkea suomalaisesta. Hmmm... nyt kun jalkikateen luin tarinan lapi, niin huomasin, etta kuvailemani ruoat eivat kylla muistuta patkaakaan suomalaista :D Taitaa aivosolut jo vahitellen unohtaa kotoisen ruokapoydan antimet :)

2 kommenttia:

Aki kirjoitti...

jep jep... Rice and bean´s, rice and bean´s... sitä aamusta iltaan, joka päivä ja yö... Tuli itellekin naama täyteen ks. ruokavaliota. Mut nyt sitä on jo ikävä :)Et älä huoli :)

susanVikman kirjoitti...

Santtu i really admire you :) you are doing great continuew like this... Susan Lima PERU