maanantai 10. joulukuuta 2007

Sellainen ol' Honduras

Mita saadaan kun otetaan kolme kertaa suomea pienempi, vuoristoinen ja trooppisen ilmaston omaava maatilkku ja istutetaan sinne vajaan seitseman miljoonan ihmisen kansa, jonka ´raiskaamisen´ espanjalaiset kunniakkaasti aloittivat satoja vuosia sitten ja jonka hyvaksikayttamista pohjois-amerikkalaiset kapitalismin kakkulapioyhtiot United Fruit Company (nyk. Chiquita) ja Standar Fruit Company (nyk. Dole) mallikkaasti jatkoivat aina viime vuosikymmenille asti.
Heitetaan sekaan hurrikaaneja, kaatosateita ja maanvyorymia, aseita, jarjestaytynytta rikollisuutta seka tuhti ulkomaanvelka ja koristellaan taman jalkeen koko kasa kiiltavilla esitteilla paratiisisaarista, kauniista luonnosta ja iloisista ihmisista. Isketaan lopuksi kasaa ohjastamaan cowboy-hattua kayttava, kouluja kaymamaton populistipresidentti, joka tuntuu olevan kiinnostuneempi viiksiensa sarmasta kuin oman kansansa hyvinvoinnista.

Vastaus: Saadaan koyhyydesta, korruptiosta, propagandasta, sadanvapauden riistamisesta, lasten seksuaalisesta hyvaksikaytosta ja silmittomasta vakivallasta karsiva banaanivaltio nimelta Honduras. Saadaan noyra ja pelossa elava, vailla omaa identiteettia oleva kansa, joka pyrkii samaistamaan itseaan amerikkalaisten tyrkyttamiin arvoihin ja malleihin ja tata kautta loytamaan itselleen jotain syvyytta.



Casa Alianzan tilastojen mukaan vuodesta 1998 vuoteen 2007 Hondurasissa on tapettu noin 4000 alle 22-vuotiasta lasta. Jaettuna pienempiin osiin tama tarkoittaa noin 450 lasta vuodessa, eli keskimaarin 40 lasta kuukaudessa. Entista jarkyttavammaksi totuuden tekee se, etta naista reilusta 4000 tapauksesta ainoastaan 20-30 tapausta on selvitetty. Kaiken lisaksi monissa naista tapauksista uhrien kadet on sidottu nippusiteilla selan taakse ja kuolinsyyksi on todettu ampuminen AK-47 -aseella - aseella, joka muuten sattuu olemaan paikallisen poliisin kayttama tuliase.



Paivaakaan ei ole tanne tuloni jalkeen kulunut, etteiko paikallisissa lehdissa olisi ollut tarinoita murhista, jengisodista tai raaoista aseellisista ryostoista. Viela iljettavamaksi tilanteen tekee se, etta paikallinen media massailee ja rehvastelee nailla hirmuteoilla myydakseen omaa mediaansa kilpailijoitaan paremmin. Paivalehdet ja paikalliset kanavat suoltavat kuvia verilammikoissa makaavista ruumista tyyliin, joka meille eurooppalaisille tuntuu hyvinkin vastenmieliselta.



Monesti olen taalla viettamieni vajaan neljan kuukauden aikana miettinyt, etta mika naita ihmisia oikein vaivaa. Mista kumpuavat moiset julmuudet ja mika ajaa ihmiset moisiin veritekoihin. Oman rehellisen mielipiteeni mukaan vastaus tahan loytyy loytyy ensimmaisen kappaleen kirjoituksesta. Mita voi odottaa kansalta ja ihmisilta, jota on systemaattisesti hyvaksikaytetty useita satoja vuosia? ...juuri tata.

Ei kommentteja: